Çeşme, sadece bahar ve yaz aylarında değil sonbahar ve kış ayları boyunca da seyahat severler için birbirinden farklı Festivalleri ile bir cazibe merkezi haline gelmiştir.
Çeşme Yarımadası’nın 9 durağında, birbirinden farklı deneyimler yaşamak için yapılan festivaller.
Arnavut kaldırımları ve taş evleriyle dikkat çeken Alaçatı, renkli festivallerle İzmir’in büyüsünü devam ettirmeyi başarıyor. Alaçatı’nın korunmuş mimarisinin bezediği dar sokaklarında dolaşmak, gülen yüzlü güzel insanlarla bu güzellikleri paylaşmak, hiç tanımadığımız, isimlerini bile bilmediğimiz insanlarla sohbet edip, ağız dolusu kahkahalar atmak için bütün doğa dostlarını Alaçatı’ ya bekliyoruz.
Festivalin her gününde ayrı bir etkinlik, eğlence, gösteri ve lezzet şöleni olan Alaçatı Ot Festivali seni bekliyor!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1-8 Temmuz 1926 tarihlerinde Çeşme’yi ziyaretinin anısına Temmuz ayında gerçekleştirilen “Ilıca’dan Ata’ya Selam” etkinliğinde ünlü tarihçiler ve yazarların söyleşileri, vals gösterileri, water mapping (denizde oluşturulan su perdesinde 4 boyutlu görüntü), resim ve fotoğraf sergileri, fener alayı gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
Eski adı Köste olan Dalyan mahallesinde, 1935-1980 yılları arasında yaşamış olan sağır ve dilsiz Nezir, Yunanistan’ın Sakız Adası’ndaki Tinika’ya olan platonik aşkı ile ona ulaşmak için tenekeden kayık yaparak, kayığına bağladığı uçurtmanın yardımı ile Sakız Adası’na gider. Pasaportsuz olan Nezir, sağır ve dilsiz olması nedeniyle derdini de anlatamayınca casus sanılarak sorgulanır. Çeşme’deki yetkililerin araya girmesi ile serbest kalan Nezir, sevgilisini görmek için taş ve çamur kullanarak tek başına kule inşa eder. Çeşme’de yıllarca dilden dile dolaşan Nezir’in aşk hikayesi, Çeşme Belediyesi tarafından Dalyan’da düzenlenen Aşk Festivali ile ölümsüzleştirildi.
Çeşme merkeze 27 km uzaklıkta küçük adacıkları olan güzel bir koyun üzerinde kurulu olan Ildırı, Çeşme Yarımadası’nın en büyük antik yerleşim yeridir. Erythrai adıyla kurulan Ildırı, Çeşme’nin en görülmeye değer tarihi zenginliklerinden biri. Erythrai sözcüğünün Yunanca’da “kırmızı” anlamına gelen “erythros” tan türediği, kent toprağının kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı yönünde de bir görüş var.
‘Bütün şehir kanunu’ kapsamında statüsü köyden mahalleye dönüştürülen Germiyan’da yapılan festival, fırından köy kahvesine, bölge sakinlerinin evlerinden köy evine kadar tüm mahalleyi kapsıyor. Sınırları bölge dışına taşmış Germiyan Ekmeği’nin yanı sıra yörede yetişen ürünlerin de şenliğin önemli bir parçası olduğu festivalde; Germiyan halkının geleneksel ekmek yapımı ve mutfak gereçleri ile köy eski fotoğraf ve kıyafetleri de sergilerle ziyaretçileri ağırlıyor, bölge halkı da kendi yetiştirdiği ürünleri sergileme fırsatı buluyor
Çeşme Belediyesi’nin ilçedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini desteklemek amacıyla düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği Eylül ayı sonunda gerçekleştirilmektedir.
Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, karakteristik bir tür olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmanın yanı sıra endemik türler olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşımaktadır.
Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarını Çeşme’de ağırlayarak genç kuşaklara eğitim imkânı sunmaktadır.
Çeşme Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali’nde, Türkiye’den ve diğer ülkelerden Çeşme’ye gelen müzik öğrencileri her biri işin ehli eğitmenler tarafından düzenlenen akademide usta isimlerle çalışma fırsatı yakalıyorlar.
Gran Fondo amatör bisikletçilere açık uzun yol bisiklet yarışlarına verilen isimdir.İsmi “Gare di fondo” yani “mesafe yarışları” deyiminden gelen bu yarışlar, çoğunlukla, katılımcıların yaş ve düzeyine göre, aynı parkurda ama farklı mesafe ve zorluk düzeyinde organize ediliyor. Farklı mesafelerdeki yarışlar “Gran Fondo”, “Mezzo Fondo” ve “Fondo” olarak adlandırılıyor.
Çeşme Gran Fondo her yaşta bisiklet severi Kasım ayının ilk haftasında üç gün boyunca bisiklet etkinlikleriyle bir araya getiriyor.
Reisdere Uluslararası Uçurtma Festivali, yurt dışından gelen profesyonel uçurtmacıların birbirinden ilginç uçurtmalarıyla renklenen Reisdere semaları, her yıl renkli görüntülere sahne oluyor. Martı Uçurtma Kulübü’nün de Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek profesyonel uçurtmacılarla destek verdiği Reisdere Uluslararası Uçurtma Festivali’ne, Almanya, İtalya, Fransa, Belçika ve Endonezya gibi ülkelerden profesyonel uçurtmacılar katılıyor.
Baharın müjdecisi Hıdırellez her yıl ilçenin iki farklı noktasında düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır. Çeşme Belediye Başkanı tarafından Çeşme ve Alaçatı’da ateş yakılır.
Hıdırellez’i kutlamak için bir araya gelen konuklar dileklerinin kabul olması, bolluk ve bereketin artması için ateşin üzerinden atlayarak kâğıda yazdıkları dileklerini gül ağacağına asarlar.
Otel, Beach Clublar, Barlar, Restoranlar, Mağazalar, Etkinlikleri Keşfetmeye başlayın ve size en yakın olanları öğrenin.